Wil jij mijn Valentijn zijn? Een simpele vraag die op 14 februari bij veel mensen leeft en op duizenden kaarten geschreven staat. Het is een simpele vraag, maar de intentie erachter heeft een groter doel, met deze vraag laat je jouw speciale persoon zien hoeveel je van diegene houdt en hen waardeert. Op Valentijnsdag maken mensen gebaren – groot of klein, om zo deze vraag te kunnen stellen en hiermee hun gevoelens te kunnen uiten. Maar gevoelens op een kaart zetten en een geschikt cadeau kiezen kan een uitdaging zijn. Esther Howland, ook wel bekend als ‘The Mother of the American Valentine’ heeft hier de perfecte oplossing in het leven geroepen.

 

Toen Esther Howland in de 19e eeuw een Valentijnskaart ontving van een zakenpartner van haar vader uit Engeland, prachtig versierd met kant en bloemen, was zij geïntrigeerd door de handgemaakte en unieke kaart. Ze dacht echter dat zij mooiere kaarten kon ontwerpen. Ze verzamelde een groep lokale vrouwen en vrienden om een productielijn te vormen om de kaarten die ze ontwierp zorgvuldig te vervaardigen, en zo ontstond een bloeiend Valentijnsbedrijf.

 

Elke kaart was prachtig versierd met linten, kant, artistieke illustraties, extra geheime deurtjes en kleine envelopjes aan de binnenkant, waar je extra verborgen berichten, haarlokken of zelfs verlovingsringen in kon stoppen. Esther realiseerde zich dat sommige klanten moeite hadden met het vinden van de juiste woorden om op hun kaartje te schrijven. Geïnspireerd door een boekje dat haar vader een paar jaar eerder had geschreven, maakte Esther haar eigen boekje met 31 pagina’s vol verzen waaruit klanten de perfecte tekst konden kiezen, om zo hun gevoelens met hun valentijn te delen.

 

Of je nu een mooi sieraad cadeau wilt doen of een zorgvuldig uitgekozen kaartje wilt versturen – uiteindelijk gaat het om de intentie en de tijd die je neemt om jouw dierbare te laten zien hoeveel jij diegene waardeert en wat de persoon voor jou betekent. Niet alleen op 14 februari, maar op elke dag waarop het voelt als Valentijnsdag.